За едно място тук традиционно кандидатстват по 3 деца, а училището

...
За едно място тук традиционно кандидатстват по 3 деца, а училището
Коментари Харесай

Лидерът в просветата ОУ Васил Априлов получи най-големия подарък за своята 65-годишнина - нов корпус за близо 3 млн. лв.

За едно място тук обичайно аплайват по 3 деца, а учебното заведение извън наподобява огромно, само че действително разполага единствено с 20 класни стаи

Сбъдна се една дългогодишна фантазия на шефа на безапелационния лидер в желанията и на родители, и на възпитаници за главно учебно заведение в Бургас Марияна Стефанова, която поради своя хъс и неуморна работа за развиването на бургаската култура и ръководения от нея екип в ОУ „ Васил Априлов “, стана притежател на статуетката „ Флагман “ в влиятелната ранглиста на медията ни „ Личност на годината 2022 “.

 До 2026 година в двора на учебното заведение ще бъде построена пристройка с в допълнение 4 класни стаи. Новият корпус ще реши огромен проблем на школото, като разреши да учениците да преминат на едносменен режим на образование, ще бъде обезпечена и налична среда за деца с увреждания.

Проектът за новата постройка е съгласуван с потребностите на учебното заведение и съставлява цялост от разнообразни пространства, които да разширят дейностите и опциите за провеждането на образователния развой.

„ Този план го одобрявам като подарък за нашата 65-годишнина от основаването на учебното заведение. Затова посредством Флагман поканвам всички на концерта на 18 април, в 18:30 ч. в Операта. През това време през целия април и май ще имаме богата стратегия, свързани с патронния празник на учебното заведение “, изясни Марияна Стефанова.

„ Основната концепция и наша цел, с цел да прибегнем към това разширение на учебното заведение, е нашето надълбоко разбиране, че учениците и родителите им изпитват извънредно стеснение, когато ОУ „ Васил Априлов “ работи на двусменен режим.

В момента сме принудени да е по този начин, а образователните часове стартират доста рано – в 7:30 часа всяка заран детето би трябвало да е на чина в първия образователен час. Специалисти и психолози споделят, че тогава детето още не е в подготвеност. Продължаването на образователните часове до 19:10 часа също е от голямо стеснение от чисто здравословна и психическа позиция. Все отново при нас на учебно заведение потеглят най-малките, които занапред построяват режима си на възпитаници, които би трябвало да приготвят уроци и домашни работи.



А наша първа грижа е здравето на децата. От там пристигна и концепцията за пристройката. Чрез нея ще реализираме организацията на образователния ден да е в едносменен режим “, сподели още пред Флагман.бг шефът на ОУ „ Васил Априлов “. Тя е уверена, че по този начин ще се увеличи качеството на просветителния развой.

Благодарение на новата постройка ще може да се усили и приемът на учениците. „ Имаме доста искащи за първокласници – към 3 деца се борят за 1 място. Училището е в многолюден регион и има доста млади фамилии, желано учебно заведение сме, а не можем да удовлетворим това предпочитание. С новата постройка обаче ще можем да приемем най-малко още една паралелка в първи клас “, изясни Марияна Стефанова.

Тя посочи още, че реализирането на плана не би могло да се случи без съдействието на Община Бургас в лицето персонално на кмета Димитър Николов. „ Още при първите диалози, които организирах с него преди близо 5 години, през 2019 година, той ми сподели: „ Стефанова, би трябвало да разширяваме “. Тогава, дружно с моя екип, направихме първите стъпки за реализирането на тази дългогодишна фантазия “, изясни шефът на ОУ „ Васил Априлов “.



Училището извън наподобява огромно, само че действително разполага единствено с 20 класни стаи. „ Няма по какъв начин в тях да създадем всичко това, което ни се желае – нито извънкласни занимания, нито компютърно обучение. А имаме задоволително капацитет и техника и знаем, че можем повече “, сподели още Марияна Стефанова.

С реализирането на новия корпус ОУ „ Васил Априлов “ ще се снабди с още 4 класни стаи и със зала. А неизползваемите пространства ще се трансфорат в зали за занимания по ползи.

Това са пространства, които ще могат да се оборудват в 6 посоки. В рамките на този план за 2 968 215 лева е и пристрояването на учебното заведение, дружно с обновяването на тези пространства, съоръжение и обзавеждането им.



„ С пристройката ще решим и казуса на децата със специфични просветителни потребности. Сградата ще бъде приспособена за тях ще има асансьор и налична среда. До този миг това при нас е единствено отчасти направено, а имаме такива деца, които всекидневно изпитват усложнения “, изясни Марияна Стефанова.

В многофункционалното пространство ще има ъгъл за езиково образование, природоматематически науки, изобразително изкуство, просвета, осведомителни технологии. Предвидена е опцията в кътовете да работят групи възпитаници с такива ползи, както и осъществяване на интегрирани и бинарни уроци, по време на които пространството ще се сплотява в едно.

Четирите класни стаи ще се употребяват общо от всички. Не са с съответно определение за начален или прогимназиален стадий.

От управлението на ОУ „ Васил Априлов “ си слагат амбициозната задача завършването на плана да се случи до 2026 година

Всяка образователна година ОУ „ Васил Априлов “ приема 3 паралелки, а откакто проработи новият корпус, ще може да са 4 годишно, а през година ще е допустимо да са повече.
 Новата пристройка ще реши голям проблем на най-желаното учебно заведение - двусменният режим на образование ще бъде премахнат
„ От няколко години за жалост напълно съзнателно понижаваме приема, с цел да можем да осъществим законовите разпореждания. Затова и за тази поредна година приемът ни ще е 3 паралелки за 1 клас. Това зависи от площта на учебното заведение. Една класна стая би трябвало да е от 48 до 50 кв.м., с цел да одобри паралелка “, изясни Марияна Стефанова.

В учебното заведение сега се образоват 660 възпитаници.

„ Имаше и години, в които бяхме стигнали до 900 ученици, само че това скупчване на толкоз възпитаници в дребна постройка не докара до това, което би трябвало да се дава и желаеме да даваме на децата, а точно успокоение, по-високо качество на образованието.

Освен това когато има място да разпростра опциите на невероятните експерти, с които работя, те могат да дадат доста повече на децата. А те са способни и желаят това да се случи. Екипът ми е необикновен и резултатите ни обичайно са показателни. На национално външно оценяване при 4-и и 7-и клас сме на челни места в цялата страна “, сподели Марияна Стефанова.

Но шефът на ОУ „ Васил Априлов “ е подготвена и с нови планове, а редом с това напълно скоро се чака да бъде извоюван и STEM планът на школото.

Учениците аплайват и по стратегия ЕРАЗЪМ.

„ Следващият ми план е дворът. Стана необикновен и страховит, само че пък предстои на реновиране. Винаги има какво да се прави, постоянно има нови провокации. Включени сме и спечелихме плана „ Училища за образец “, започнахме действия, а през вчерашния ден беше първата ни среща с екипа по програмата “, сподели Марияна Стефанова.

Нейната последваща цел и фантазия, за реализирането на която вече има квалифициран дизайнерски план, е цялостното възобновяване на интериора в класните стаи и коридорите на учебното заведение. 166 000 лева е направената количествено-стойностна сметка, а планът е съгласуван е с учебното заведение, юридически е особено за постройката.

„ Винаги съм се водила от мисълта, че естетическата среда е тази, която доста възпитава децата, по тази причина търсим финансиране за възстановяване на класните стаи и общите пространства за нашите ученици “, приключи диалогът ни с най-успешния учебен шеф в Бургас Марияна Стефанова.  

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР